top of page

כמה עולה למשק אשה שנרצחה בידי בן זוגה? עמותת פורום מיכל סלה יזמה מחקר כלכלי ראשון מסוגו החושף את העלות הכלכלית למשק הפרטי ולמדינה של אלימות ורצח נשים בישראל: כל שורדת אלימות בזוגיות עולה כ-451 אלף שח.

עמותת פורום מיכל סלה ביצעה לראשונה בישראל מחקר כלכלי של "אומדן העלות הכלכלית של אלימות בזוגיות בישראל", אשר נחשף היום. מחקר זה בוצע על ידי קבוצתSFI (Social Finance Israel) ובתמיכת חברת FIVERR.

המחקר חושף כי כל שורדת אלימות בזוגיות עולה למשק הישראלי כ-451 אלף ש"ח למשך תקופת האלימות (השפעה המצטברת בכ- 5 שנים) וכל נרצחת בזוגיות עולה כ-8.2 מיליון ש"ח לתקופת lifetime, כלומר התקופה שלאחר הרצח (התועלת האלטרנטיבית של חייה למשך 25 שנה, והעלויות הנלוות לכליאת הרוצח במשך כ-28 שנה). העלות המשקית של כלל תופעת האלימות בזוגיות בישראל נאמדת בכ- 34 מיליארד ש"ח לתקופת Lifetime.

מספר זה מגלם הערכה שמרנית של כ- 160,100 נפגעות אלימות בזוגיות בשנה, מתוכן  11 נרצחות בזוגיות בשנה בממוצע בישראל. כאשר מדובר בקורבן שהיא שורדת אלימות הזוגיות, 40% מהעלות היא הוצאה ישירה של המדינה והשירותים הציבוריים, 45% הוצאה של הפרט (הקורבן וסביבתה) ו-15% הפסד של המגזר הפרטי. כאשר מדובר באשה שנרצחה על ידי בן זוגה, 57% מהעלות היא הוצאה ישירה של המדינה ו 43% הפסד של הפרט. 

השוואה של העלות המשקית של תופעת האלימות בזוגיות - אל מול סכום ההשקעה הציבורית בחמש השנים האחרונות בקידום פתרונות לאומיים במסגרת הוועדה הממשלתית הבין משרדית למניעה וטיפול באלימות במשפחה – מציגה תמונה לפיה  השקעה זו מהווה רק כ-2% בלבד מתוך העלות המשקית של התופעה (השקעה של 650 מיליון ש"ח במצטבר בהשוואה לעלות של כ-34 מיליארד ש"ח). 


העלות המשקית של אלימות בזוגיות בישראל (Lifetime)

המחקר חישב את העלויות הכלכליות של תופעת האלימות כלפי נשים בזוגיות, לרבות עלויות ההליכים המשפטיים, בריאות, רווחה, טיפול, הגנה, הפסד תעסוקה ופרודוקטיביות של קורבן ששרדה אלימות בזוגיות, עלויות אכיפה וכליאה של תוקף. חישוב זה מציג כי  כל שורדת אלימות בזוגיות עולה למשק הישראלי כ-451 אלף ש"ח למשך תקופת האלימות (השפעה המצטברת בכ- 5 שנים) וכל נרצחת בזוגיות עולה כ-8.2 מיליון ש"ח לתקופת lifetime, כלומר התקופה שלאחר הרצח (המשקף את התועלת האלטרנטיבית של חייה למשך 25 שנה, והעלויות הנלוות לכליאת הרוצח במשך כ-28 שנה). לאחר שקלול והוספת עלויות בלתי מוחשיות (צער, כאב וסבל ע"פ נוהל פר"ת של משרד התחבורה) עלותה של אשה שורדת אלימות בזוגיות נאמדת בכ-730 אלף שח ונרצחת בזוגיות נאמדת בכ-13.7 מיליון ש"ח. בשקלול ההשלכות הנלוות ל-2 ילדים (טיפול, קצבאות, מסגרות מותאמות) עלות זו מגיעה לכ- 1.5 מיליון ש"ח לכל שורדת אלימות בזוגיות ו 16.2 מיליון ש"ח לכל נרצחת מידי בן זוג, במצטבר. 

תמהיל העלות הכלכלית של אלימות בזוגיות בישראל

זו הפעם הראשונה בהיסטוריה של ישראל שנערך מחקר מסוג זה. לצורך המחקר, בוצעו השוואות למחקרים דומים בעולם. הנתונים שהתקבלו נמצאים בטווח הסביר העולמי. כמקובל בעולם במחקרים מסוג זה ועל מנת להבטיח אומדן מהימן של העלויות, המתודולוגיה שנבחרה למחקר היא שמרנית ביותר, כך לדוגמא נעשה שימוש בשיעור היוון של 5% (גבוה ביחס לאינפלציה ממוצעת של 3%), תחימת משך תקופת האלימות של שורדת ל 3 עד 5 שנים (למרות שנתוני פורום מיכל סלה מצביעים על ממוצע של 11 שנים בהן נשים חיות בזוגיות אלימה בישראל), החרגת עלות תקופת האלימות של הנרצחת בעודה בחיים, החרגת עלויות צווי ההגנה של אלימות בזוגיות, החרגת הליכי המשפט האזרחי, החרגת אובדן תעסוקה של התוקף, החרגת עלויות הקשורות לגירושים ועוד.


לילי בן עמי, מייסדת ומנכ"לית פורום מיכל סלה: "את ההחלטה להוציא לפועל מחקר כלכלי גרידא שבוחן "כמה עולה נרצחת?" או "כמה עולה קורבן אלימות בזוגיות?" קיבלתי כבר לפני ארבע שנים, בעת שפיתחתי את תאוריית השינוי של עמותת פורום מיכל סלה. היעד שלנו הוא אפס נרצחות בשנה. כדי להגיע לשם, יש לחשוב מחוץ לקופסא, לשנות את התפיסה ואת הכלים של ההתמודדות עם תופעת רצח נשים בביתן, יש לסגור את הפער הטכנולוגי ולהביא את התחום אל היום. בישראל מעולם לא נערך מחקר כלכלי לאומדן עלויות תופעת האלימות בזוגיות. לשמחתי הצלחנו בקלות לרתום לרעיון את חברת פייבר ואת SFI וכך נולד מסמך זה - הראשון מסוגו בישראל. את הרצח הבא נוכל למנוע אך ורק אם המדינה תשתכנע ששווה להשקיע במניעה של הרצח הבא מראש. את אחותי מיכל כבר אי אפשר להציל. את הנרצחת הבאה, ששמה על הקיר, נוכל להציל."


ירון נוידרפר, מנכ"ל קבוצת SFI: "אלימות נגד נשים היא לא רק פגיעה אישית, אלא גם פגיעה כלכלית רחבה שמכבידה על המשק ומחייבת פעולה נמרצת. המחקר מבהיר את המשמעות הכלכלית של תופעה זו ומדגיש את הצורך הדחוף בהשקעה במניעה ובתמיכה בנפגעות – צעד חיוני לחברה צודקת ובריאה יותר.”כל הזכויות על מחקר "אומדן תופעת האלימות בזוגיות" שמורות לעמותת פורום מיכל סלה.

עמותת פורום מיכל סלה הינה עמותה שהוקמה ע"י לילי בן עמי, בעקבות הרצח של מיכל סלה ז"ל, אחותה. פורום מיכל סלה הוקם במטרה למנוע את הרצח הבא בזוגיות. העמותה פועלת להצלת חיים ולמניעת אלימות כלפי נשים באמצעות חדשנות וטכנולוגיה, תוך שימת דגש על הסברה ומודעות ציבורית רחבה לזיהוי תמרורי האזהרה לאלימות בזוגיות. קבוצת SFI (Social Finance Israel), אשר ביצעה את המחקר, הינה חברה לתועלת הציבור המקדמת פתרונות חברתיים באמצעות מימון מבוסס תוצאות וקידום עבודה מבוססת נתונים, בעלת מומחיות במחקר כלכלי-חברתי ובחינת התמריצים הכלכליים לקידום פתרונות לסוגיות ציבוריות עבור קובעי מדיניות, משקיעים, פילנתרופיה, וארגונים חברתיים. חברת FIVERR אשר תמכה בביצוע המחקר, שמה לעצמה כמשימה לשנות את הדרך בה העולם עובד יחד. החברה פועלת לאפשר לעסקים גישה לכישרונות ולהנגיש לכישרונות הזדמנויות כדי שכל אחד יוכל לטפח את העסק שלו, את החלומות ואת המותג שלו.


לפי מדד הנרצחות של פורום מיכל סלה, מאז תחילת מלחמת חרבות ברזל ועד ל-7 באוקטובר 2024, נרצחו 18 נשים באלימות במשפחה, מתוכן 14 על ידי בן זוגן. מדובר בעלייה של 17% ברצח נשים על ידי בן זוגן בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד (7/10/22-6/10/23). עמותת פורום מיכל סלה מעניקה חירות ואבטחה ל- 475 נשים מאויימות  ו-1605 ילדים וילדות בסיכון, שהאיום עליהם מוכר לרשויות.

למחקר המלא>






כתבה בעמוד השער של כלכליסט > https://www.calcalist.co.il/calcalistech/article/r1wphgcxkg



לילי בן עמי, מנכ"לית פורום מיכל סלה נואמת בוועדה לקידום מעמד האישה. צפו:



































כתבה בוואלה > https://news.walla.co.il/item/3709624

ראיון עם לילי בן עמי, מנכ"לית פורום מיכל סלה בערוץ I24







Comments


bottom of page